Ju större mångfald och artrikedom i tarmarna desto bättre för hälsan konstaterar forskare. En viktig faktor i att hålla tarmfloran i skick är varierad och fiberrik kost samt bakterier som är befintliga i själva maten.
Processad mat håller länge
De flesta livsmedel vi köper nuförtiden är processade på något sätt, t ex pastöriserade eller steriliserade (värmebehandlade) för att förlänga hållbarheten. Alltså de innehåller inga bakterier, varken goda eller onda. De är stendöda kan vi säga. Det är en bra grund för opportunistiska dåliga bakterier som kan växa till sig om vi inte håller bra hygien i köket, t ex med skärbrädor, knivar och torkar allt med en trosa.
Konserveringsmedelns fördelar och nackdelar
Ytterligare faktor är att en stor del av produkterna i butiker innehåller konserveringsmedel. De används återigen till att förlänga hållbarheten och förbättra produktens utseende. Men det medlet som du har ätit eller druckit med din favoritdryck fortsätter sin verkan i tarmarna och påverkar tarmfloran negativt, alltså förhindrar tillväxt av de befintliga goda bakterierna.
Goda bakterier måste ju äta också
Förutom bakteriernas jobb att omvandla socker till mjölksyra har de också vanligt liv. De vill precis som vi äta gott. De lever på så kallade ”Prebiotiker”: fiber, pektin, resistent stärkelse, inulin och betaglukaner. Vart hittar vi de konstigt låtande ämnena? Grönsaker, frukter, bönor, svampar är svaret.
En av de viktiga faktorer som hjälper att hålla oss friska är balanserad livsstil, varierad och fiberrik kost. Så ta tag i din hälsa, våga testa nytt. Love your veggis – nyskördade i säsong för fiber.