Hur ska jag äta fermenterade grönsaker?

Det finns inte så många som måste tvingas att äta nyskördade jordgubbar i juni eller hur. Men är vi lika sugna på mjölksyrade grönsaker? Det är inte självklart för alla. Därför bör vi allihop vänja oss vid de och till och med försöka smyga in dem för mer kräsna personer i form av blandad sallad.

Syrade grönsaker för nybörjare

Om du är nybörjare ät en matsked vid måltiden för att se hur kroppen agerar. Sen när tarmen vänjer sig så kan du trappa upp mängden successivt. Om du är för kaxig och äter för mycket på en gång så rensar kroppen hela tarmen oavsett om du ville det eller inte. Men om du upplever att det är för surt att äta som de är för dig eller kräsna familjemedlemmar direkt ur förpackningen då rekommenderar vi t ex att blanda kimchi med hackad isbergssallad och majonnäs eller mixa surkål med riven morot, lite socker och olja. Det hjälper att dämpa syrlighet och det gör maten också mer barnvänlig. Sådana sallader bör ätas samma dag och inte bevaras längre.

Serveringsförslag – som den är direkt ur förpackningen

Så det första förslaget är att äta grönsakerna som de är som ett tillbehör t ex till grillat, korv med bröd (världskända – New York hot dogs), olika grytor och även alla sorters högtidsbord. Passar fint med alla sorter av stekt fisk eller poké bowl. Prova gärna kimchi bara med kokt ris. På det sättet äts kimchi i Korea.

Serveringsförslag – lätt matlagning också för studenter

Om du vill använda syrade grönsaker i matlagning (grytor och soppor) stäng av värmen när maträtten är färdigkokt och lägg till grönsakerna sist och rör om. På det sättet bevarar du bakterierna, men de maträtterna bör ätas samma dag och inte bevaras längre. Om du vill ha det två dagar i rad så rekommenderar vi att dela soppan och blanda halvan med grönsaker första dagen och gör en ny portion den andra dagen på nytt. Två absolut bästa studentmaträtter är snabbnudlar med kimchi och grillad ostmacka med kimchi och ananas.

Serveringsförslag – långkokt

Det finns också maträtter där man kokar syrade grönsaker under en lång tid t ex
– surkålsoppa,
– surkålsgryta med tomatpuré och torkade plommon (det finns även ett alternativ med kött),
– panerade pannkakor fyllda med surkål och Karl-Johan svampar,
– kimchi hot-pot (olika varianter),
– riskakor med kimchisås
Dessa maträtter görs oftast för att man tycker att det är särskilt gott med syrat.

Hur gör man det i Korea?

I Korea serveras kimchi traditionellt bland en mängd sidorätter vid praktiskt taget varje måltid (även frukost). Men kimchi är mer än bara ett tillbehör – dess mångsidighet gör den också till en ovärderlig och smakrik ingrediens i all slags matlagning. Stek tillsammans med fläskkotletter, tacos eller äggröra; ramen eller grillade ostmackor.

Det är mycket värt att våga testa nya smaker och syrade grönsaker har så mycket att bjuda på. Men om det känns överväldigande i början och man kanske inte vet hur de olika maträtter ska smaka så besök vår receptsida för idéer om hur du kan inkorporera syrade grönsaker i läcker vardagsmat.

Har du en fråga om våra produkter?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.

Kan vi hjälpa dig?