Är syrade grönsaker syrabildande eller basbildande mat?

Rätt syra-basbalans i kroppen är en viktig del av välmående. Vår kropp består till största delen av vatten och det kan svänga åt den syrligare eller basiska sidan då och då. Varierad kost påverkar den känsliga balansen. Bra att ta med sig är att tillhörighet till en av de grupperna är baserad på återstående ämnena efter att maten har förbränts i matkanalen.

Har en syrlig smak syrabildande effekt?

De flesta grönsaker är basbildande, saltet som användes vid framställning av syrade grönsaker är också basbildande, men syrade grönsaker är själva rätt sura i smaken. Är de syrabildande? Nej. Tillhörighet till en av de grupperna är baserad på återstående ämnen efter att maten har förbränts i matkanalen och inte på hur de smakar.

Basbildande mat som smakar surt

De bästa exempel av alkaliska (basisk) mat som smakar surt är följande: citroner, lime, äpple, kiwi. Men betyder det att allt som smakar surt är basbildande? Nej

Syrabildande mat som smakar surt

Här har vi exempel på syrabildande mat som smakar surt: tranbär, sura körsbär, rabarber.

En av de avgörande faktornerna till syra-basbildning

När man tittar på tabellen på nätet med fördelning på två grupper så finns det ett mönster angående sockerhalten. Ju mer maten innehåller socker desto mer syrabildande är den. Vi pratar inte om bara sötma i smaken men även om stärkelsehalten. Den känns inte direkt i smaken, kanske lite mer i den mjöliga konsistensen (potatis, bönor).

Så hur är det egentligen med syrade grönsaker?

Men som ni kanske redan vet så ätts sockret upp i grönsaker av mjölksyrebakterierna och mjölksyra bildas under jäsningen. Vad händer med själva mjölksyran i kroppen? Den metaboliseras lätt i levern så syrligheten försvinner under smältningsprocessen. Men ännu en viktigare faktor sker under fermenteringen. Den gör att mineralämnena är mer tillgängliga för kroppen som också bidrar till att syrade grönsaker är ännu mera på basbildande sida.

Så sammanfattningsvis även om syrade grönsaker smakar surt så är de definitivt basbildande tack vore låg sockerhalt och hög mineraltillgängligheten.

Har du en fråga om våra produkter?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.

Kan vi hjälpa dig?