Syrade grönsaker för din hälsa och goda smaker
Gott med nyttiga mjölksyrebakterier
Mjölksyrade grönsaker rika på probiotika som också smakar riktigt gott!
Produkter
Syrad rödkål
Härligt frisk och nyttig syrad rödkål. Ett bra alternativ till olika buffé tack vore sin vibrant färg.
Näringsvärde per 100g: Energi (kcal) 18, Fet (g) 0, varav mättade fettsyror (g) 0, Kolhydrater (g) 4,3 varav sockerarter (g) 1,8, Protein (g) 0,9, Salt (g) 1,8. Ingredienser: rödkål, salt
Surkål
Ett underbart komplement med sin syra till många maträtter. Finns i tre varianter: okryddad, med kummin och med enbär.
Näringsvärde per 100g: Energi (kcal) 18, Fet (g) 0, varav mättade fettsyror (g) 0, Kolhydrater (g) 4,3 varav sockerarter (g) 1,8, Protein (g) 0,9, Salt (g) 1,8. Ingredienser: vitkål, salt.
Syrad gurka
Syrad gurka kan likna pickles tycker många, men ändå inte utan så mycket mer! Tydligt smak av krondill och vitlök.
Näringsvärde per 100g: Energi (kcal) 12, Fet (g) 0, varav mättade fettsyror (g) 0, Kolhydrater (g) 2,2 varav sockerarter (g) 1,4, Protein (g) 0,6, Salt (g) 1,8. Ingredienser: gurka, vatten, salt, vitlök, krondill, pepparrot, vinbärsblad, körsbärsblad.
Vilka hälsoegenskaper har syrade grönsaker?
Fermenterad = mer näringsrik
Forskningsresultat visar att jäsning är en process som bryter ner komplexa ämnen i maten. Som ett resultat kan mineralerna i produkten absorberas bättre av vår kropp. Till exempel bryts fytiska föreningar till stor del ner i denna process – så de binder inte längre mineraler och gör dem tillgängliga.
Kostfibrer som finns i växter (cellulosa, pektin), som vi inte smälter, smälts av enzymer som produceras av mikroorganismer, vilket resulterar i bildning av sockerarter som kan absorberas. Fermenteringsprocessen möjliggör således ytterligare användning av svårsmältbara kolhydrater i basprodukten.
Prebiotika (mat för dessa goda bakterier) och själva bakterierna kallas för Probiotika. Oavsett typ av jäsning ökar denna process biotillgängligheten av B-vitaminer och vissa aminosyror. Viktigt är att ökningen av biotillgängligheten av mineraler inte bara gäller de som finns naturligt i produkten, utan också tillsatta som ett komplement. Forskning visar att järn, zink och kalcium som serveras med fermenterade produkter är upp till 80 % mer tillgängliga för vår kropp
Naturligt antibiotika – Mat som jäst i vissa delar av världen anses vara rutten. Ingen kan vara mer fel. Forskning visar att bakteriocinerna som finns i det begränsar utvecklingen av skadliga mikroorganismer och har också en positiv effekt på vår kropps immunitet. Fermenterad mat är därför inte bara säker för vår hälsa, utan kan också vara en källa till naturliga antibiotika som vi, till skillnad från mediciner, kan konsumera varje dag.
Om oss bakom ProbioBooster
Vi är ett par som är matnördar ut i fingerspetsarna.
Vi knöts ihop av kärleken till varandra och till maten (i den ordningen) sen tjugo år tillbaka och vi båda har jobbat med livsmedel i hela vårt liv. Från lyxiga restauranger med molekylär twist på tallriken till storskaliga livsmedelsfabriker.
Det gör det kanske inte så svårt att gissa vad vi har för hobby på eftermiddagarna…
