Vilka är hälsofördelarna med att äta mjölksyrade grönsaker?

Förr var de positiva effekterna av fermenterade grönsaker på hälsan okända, och därför använde människor främst fermentering för att konservera livsmedel, förbättra hållbarheten och förbättra smaken. Fermenterad mat blev en viktig del av kosten i många kulturer, och med tiden har fermentering förknippats med många hälsofördelar.

De goda bakterierna

Mjölksyrade grönsaker och även frukter fermenteras (eller jäses) med hjälp av goda bakterier – stammen Lactobacillus dvs. gruppen mjölksyrabakterier. De levande probiotiska bakterierna är bra för din tarm och du kan må bra av det. De hör till de mest vetenskapligt dokumenterade bakteriestam när det gäller effekten och säkerheten. De har en positiv effekt på hälsan – de hjälper matsmältningen och reglerar tarmens arbete. De hämmar också tillväxten av patogena bakterier, eftersom de producerar omvandlingsprodukter som andra bakterier inte tycker om.

Kopplingen mellan immunitet och tarmhälsa

Tarmhälsa är direkt kopplad till immunitet eftersom det mesta av kroppens immunfunktion sker i matsmältningskanalen. Därför är det otroligt viktigt att ha rätt balans i tarmarna. Den rätta balansen mellan bra och dåliga bakterier i tarmen kan dämpa inflammation i kroppen som har kopplats till många kroniska sjukdomar och till sänkning av välbefinnande, låg sockerhalt samt Gl-värde

Andra fördelen med mjölksyrade grönsaker är att de har låg sockerhalt. Det är pga att under jäsningen omvandlas socker (oftast glukos och fruktos) till mjölksyra vilket ger den härliga syrligheten. Men fermentering minskar också GL-värde vilket gör att du inte har så stor blodsockerhöjning, med andra ord slipper du ha matkoma.

Vitaminer och mineraler blir mer tillgängliga

Under jäsningen bryts komplexa ämnen ner i grönsaker. Som ett resultat kan mineralerna absorberas bättre av vår kropp. Till exempel bryts fytiska föreningar till stor del ner i denna process – så de binder inte längre och gör mineraler tillgängliga. Samtliga vitaminer i råvaror finns kvar men vad som är ännu bättre är att själva bakterierna bildar nya ämnen, enzymer och nya vitaminer t ex vitamin C och B-12 så det är bara att njuta.

Mjölksyrning av grönsaker förbättrar inte bara matens hållbarhet, utan den typen av mat har många hälsofördelar. Därför är det viktigt att inkludera den i vår vardagskost.

Har du en fråga om våra produkter?

Har du en fråga som inte är besvarad, skicka in den här så återkommer vi.

Kan vi hjälpa dig?